معرفی خدمت

جراحی کانسر سینه


سرطان پستان چیست؟

پستان از غدد شیر و کانالهایی که شیر را به نوک پستان منتقل می نمایند تشکیل می گردد. به افزایش بدون کنترل و نامنظم سلولهای پوشش دهنده غدد شیر و کانالهای آن و با ادامه افزایش آن با پخش شدن در نقاط مختلف بدن از طریق خون و لنف ها سرطان سینه گفته می شود. سرطان پستان پس از سرطان کبد، شایع ترین نوع سرطان در جهان می باشد. گزارش شده است که از هر هشت زن یک نفر دربخشی از زندگی خود به سرطان پستان مبتلا می گردد.

بهترین روش پیشگیرانه در برابر سرطان پستان، تشخیص زود هنگام می باشد. روشهایی که امکان تشخیص زود هنگام را برای بیمار فراهم می نمایند عبارتند از:

  • معاینه از سوی خود فرد
  • معاینه از سوی دکتر
  • انجام ماموگرافی و/ و یا سونوگرافی پستان

اما برای آنکه بتوان سرطان سینه را با دست تشخیص داد به طور میانگین می بایست ۲ سال از شروع سرطان گذشته باشد. از اینرو حتی برای زنانی که در آنها هیچگونه علائمی مشاهده نمیگردد نیز پس از ۴۰ سالگی توصیه می گردد به طور منظم جهت ماموگرافی مراجعه نمایند. در کشورهایی که ماموگرافی به طور منظم انجام می پذیرد مرگ و میر ناشی از سرطان سینه به میزان ۳۰ % کاهش نشان می دهد.

عوال خطر کدام ها هستند؟

جنسیت زن: سرطان پستان در اغلب موارد در زنان مشاهده می گردد. میزان مشاهده سرطان پستان در مردان از ۱ % نیز کمتر است. سن ۵۰ سال و بالاتر از آن: سرطان پستان در اغلب موارد در سنین ۵۰ سالگی و بالاتر از آن مشاهده می گردد. تراکم مشاهده بیماری در سنین ۳۵ سال و پائین تر کمتر می باشد. بویژه علائمی از قبیل وجود سابقه سرطان پستان در اقوام درجه ۱ و یا درجه ۲ مادر (مادر، خاله، مادربزرگ، دختر)، قاعدگی زودهنگام و یائسگی دیرهنگام، درمان جایگزینی هورمونی، هرگز حامله نشدن و یا حاملگی دیرهنگام، شیر ندادن به نوزاد، وجود سرطان در یکی از سینه های یک زن در گذشته باعث دو برابر شدن خطر ریسک ابتلا به سرطان می گردد. در کسانی که در کودکی به دلیل ابتلا به انواع دیگر سرطان (سرطان غدد لنفاوی و غیره) پستانهایشان تحت پرتو قرار گرفته است، احتمال افزایش ابتلا به سرطان پستان افزایش می یابد. تغذیه و عوامل محیطی: تغذیه غنی به لحاظ روغنی و چاقی، به ویژه در زنانی که در دوران یائسگی به سر می برند خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش می یابد. مصرف الکل (روزی بیشتر از یک لیوان) نیز موجب افزایش خطر گردیده و تاثیر سیگار بر این بیماری همچنان مورد بحث می باشد. گزارش شده است که تمرینات منظم و فعالیت های فیزیکی باعث کاهش خطر سرطان پستان می گردد. اختلالات ژنتیکی: ژنهای سرطان پستان که به صورت ارثی منتقل می گردد (BRCA1 و BRCA2) به میزان ۵ – ۱۰ درصد کلیه سرطان های پستان را تشکیل می دهد.

علائم سرطان پستان چه می باشد؟

توده های قابل لمس در پستان و در زیر بغل، ترشح نوک پستان (یکطرفه، به خودی خود، به صورت خونی و یا ترشحات سروزی)، تو رفتگی نوک پستان، التهاب پوست و نوک پستان، پوسته پوسته شدن، عدم تقارن و یا بزرگی پستان، متاستاز اعضاء دور دست از علائم سرطان پستان می باشد. توده های سرطانی، توده هایی سفت تر، نا مرتب و محدود می باشند که در بافت پستان براحتی تکان نمی خورند. اگر حداقل یکی از علائم ذکر شده در فوق وجود داشته باشد، بدون اتلاف وقت می بایست به یک متخصص مراجعه نمود. اما در برخی موارد ممکن است که هیچکدام از این علائم وجود نداشته باشد و سرطان تنها با ماموگرافی قابل تشخیص باشد.

روشهای تشخیص در سرطان پستان کدام ها می باشند؟

  • روشهای تصویربرداری: ماموگرافی، سونوگرافی، ام آر
  • روش نمونه برداری: بیوپسی آسپیراسیون سوزن نازک، بیوپسی Tru-cut، بیوپسی وکیوم، بیوپسی انسیزیونال، بیوپسی پستان سوزنی

روش های درمانی در سرطان پستان کدام ها هستند؟

روش درمانی در سرطان پستان بنابر مرحله بیماری متفاوت می باشد.

  • درمان جراحی
  • عمل های جراحی پستان: جراحی محافظتی، ماستکتومی (بریدن تمام پستان)
  • عمل های جراحی زیر بغل: بیوپسی غده لنفاوی سنتنیال، جراحی باز زیر بغل (عمل جراحی خارج نمودن غدد لنفاوی زیر بغل)
  • شیمی درمانی
  • رادیوتراپی
  • هورمونوتراپي

ویژگی های ماموگرافی دیجیتال

میزان پرتو به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد. مدت زمان بررسی کوتاه تر می باشد. پس از تصویربرداری بعد از ۱ دقیقه تصاویر در صفحه نمایش قابل مشاهده می باشند. میزان پرتو نسبت به ماموگرافی قدیمی پائینتر است و کیفیت تصاویر بالاتر است. کلسیفیکاسیون کوچک و ضایعات کوچک موجود در پستان راحتتر تشخیص داده می شود، از اینرو بافت پستان فیبروسیستی راحت تر ارزیابی می گردد. تصاویر به صورت دیجیتال قابل آرشیو شدن می باشند و به صورت دیجیتال قابل انتقال می باشند. پرتونگاران در سایه تکنولوژی دیجیتال، امکان بهینه سازی پارامترهای تصاویر را دارا می باشند. از اینرو دیگر نیازی به تصویر برداری اضافه و در این راستا پرتو نگاری مکرر نمی باشد. امکان کار بر روی تصاویر دیجیتال، در پستانهای متراکم باعث افزایش حساسیت ماموگرافی می گردد.